You are currently viewing Schadenfreude

Schadenfreude

Χαίρομαι με τη λύπη σου

CAMP Contemporary Art Meeting Point

Η γερμανική λέξη Schadenfreude (/ˈʃɑːdənfrɔɪdə/) χρησιμοποιείται δανεική στα αγγλικά ως ουσιαστικό για να δηλώσει τη χαρά με την λύπη του άλλου. Πρόκειται για την έννοια της κατά Αριστοτέλη επιχαιρεκακίας, η οποία διακρίνεται από τον φθόνο και τη νέμεσι. Στα ‘Ηθικά Νικομάχεια’ ο Αριστοτέλης εισηγείται τη νέμεσι ως τη δυσαρέσκεια με την αδικαιολόγητη καλή τύχη του άλλου και το φθόνο ως την ενόχληση για κάθε καλή τύχη. Η επιχαιρεκακία όμως ειναι η χαρά με την κακοτυχία του άλλου.

Eleftheria Alexandri - False comfort
Ελευθερία Αλεξανδρή – False Comfort

Χαίρομαι που δεν είμαι στην θέση σου, χαίρομαι που δεν είμαι εσύ, χαίρομαι που πονάς, χαίρομαι που ακυρώνεσαι, χαίρομαι που χάνεις, χαίρομαι που πέφτεις. Και τι είδους χαρά ειναι αυτή; Η χαρά σαν συναίσθημα ειναι μια κατάφαση, μια γιορτή για τη ζωή. Η χαρά με την λύπη του άλλου σε τι λέει ναι και τι ακριβώς γιορτάζει; Ποια χαρά θρέφεται με την ακύρωση και την καταστροφή που πλήττει το Εσύ;

Nina Kotamanidou work for Schadenfreude
Νίνα Κοταμανίδου – A quiet evening with frenemies at home

Ένα Ναι γεμάτο από Όχι. Ανακλαστική αντιπαράθεση. Χαρά πανάρχαια, πρωτόγονη, χθόνια, άγρια. Χαρά τυχαία, απρόσμενη, πηγαία. Απόγνωση. Ψεύτικη αυτάρκεια. Επιβεβαίωση από το πουθενά. (Γιατί δεν πρόλαβες το ασανσέρ, γιατί σου έπεσε το παγωτό, γιατί σου χύθηκε ο καφές). Χαρά κενή, μελαγχολική, μοναχική, άκυρη.

Μιχαήλ Παρλαμάς – Hercules Furens

Οπότε;
Αυτάρεσκη επιθετικότητα ή κρυμμένη θλίψη;
Χαρά απάνθρωπη ή ανθρώπινη;

Μεγαλώνοντας και ζώντας στην Ελλάδα, ταξιδεύοντας στο εξωτερικό και σερφάροντας στο διαδίκτυο, αναπτύξαμε συνταγές επιβίωσης. Κάποιες μηχανικά τις ακολουθούμε ακόμη, άλλες αναγκαστήκαμε να τις προσαρμόσουμε, αρκετές τις ψάχνουμε ακόμη. Μέσα από όλα αυτά έχουν βιωθεί το Εγώ και το Εσύ του Schadenfreude, εμπειρίες κρυφές και οικείες.

Αντώνης Κοσμαδάκης – Jumping Frenchmen of Maine

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση οπτικοποιούν τις προσωπικές τους ερμηνείες για την επιχαιρεκακία. Προσεγγίζοντας καθημερινές συνήθειες, αναζητούν εικόνες και ανιχνεύουν έτσι το παράλογο του Schadenfreude.

Επιμέλεια έκθεσης:

Νίνα Κοταμανίδου, Ελευθερία Αλεξανδρή

Συμμετέχουν:

Ελευθερία Αλεξανδρή, Κέλλυ Αρναουτάκη, Άννα Γιαρμενίτη, Γιάννης Δραγασάκης, Αντώνης Κοσμαδάκης, Νίνα Κοταμανίδου, Χρύσα Λαμπρακοπούλου, Φρύνη Μουζακίτου, Ηλίας Μαλασίδης, Αντώνης Μίγκος, Αντώνης Παπαδόπουλος, Ντίντα Παπαλεξάνδρου, Μιχαήλ Παρλαμάς, ‘Ερη Σκυργιάννη, Ολυμπία Τοπτσίδου, Gm Τουλιάτου